Beras ialah
padi yang telah diproses serta dibuang
kulitnya dan beras juga boleh didapati dalam pelbagai jenis antaranya beras
pulut dan sebagainya, Beras yang kandungan kanjinya tinggi dikenali sebagai
beras pulut. Beras pulut lebih melekit berbanding beras biasa dan mempunyai lebih
banyak khasiat.
Beras adalah
sumber yang kaya
dengan vitamin dan mineral seperti vitamin, kalsium, fibre, iron, thinamine dan riboflavin. Manakala beras diperkaya
dengan karbohidrat dan tidak mengandungi kolestrol. Lemak tepu yang boleh
memudaratkan kita dan rendah kandungan sodium. Ia baik dimakan bagi semua
peringkat umur dan golongan manusia.
v Beras
yang dimasak akan mengembang sebanyak 1.8 kali ganda daripada beras asalnya.
v Beras
yang telah dimasak disebut nasi putih.
v Nasi
adalah beras yang telah direbus/ditanak
v Sukatan
untuk masak nasi putih adalah bersamaan 1 mangkuk beras berserta 1 ½ mangkuk
air. Struktur nasi yang baik mestilah dalam keadaan yang terlerai, tidak melekat, tidak keras dan tidak berjelatah.
BENTUK DAN JENIS-JENIS BERAS
JENIS
|
CIRI-CIRI
|
Beras
biasa
|
·
Jenis
yang biasa digunakan
·
Diproses
untuk membuang selaput luarnya
·
Proses
tersebut telahmembuang kebanyakkan vitamin dangaram mineral tetapi mampu
menghasilkan beras yang berwarna putih
|
Beras yang
diperkaya
|
·
Berasal
dari beras biasa tetapi disalut dengan vitamin dan garam bagi menggantikan
garam mineral yang telah hilang
|
Beras
pendek / beras Jepun
|
·
Biji
berasnya kecil dan seakan bulat dan melekit bila dimasak.
·
Ia
amat sesuai bagi membuat pudding beras
|
Beras
panjang / Basmathi
|
·
Biji
beras yang panjang dan tidak tebal
·
Digunakan
bagi hidangan utama yang istimewa
·
Beras
yang panjang banyak menyerap air, jika dimasak jangan selalu dikacau kerana
ia mudah patah
|
Beras
pulut
|
·
Berwarna
putih susu dan ada juga berwarna hitam
·
Biasanya
dimasak menggunakan air yang sedikit
|
Beras herbaponik
|
·
Ia
diperkaya dengan zat – zat yang
diperlukan oleh tubuh badan dan ia kurang berkanji
|
No comments:
Post a Comment