Salad pembuka selera mempunyai saiz
yang sederhana dan berfungsi sebagai rangsangan selera dan tidak bertujuan
untuk mengenyangkan, sebaliknya salad yang berfungsi sebagai hidangan utama
mestilah bersaiz besar dan seimbang daripada segi pemakanan. Berbeza pula
dengan saiz salad pengiring yang berfungsi sebagai pengimbang hidangan utama.
Sekiranya hidangan utama agak ringan salad pengiring bolehlah daripada jenis
yang mengenyangkan. Apabila fungsi salad sudah ditentukan maka aspek-aspek
menyusun, warna, rasa dan tekstur bleh dipertimbangkan.
STRUKTUR SALAD
Terdapat
empat (4) bahagian asas salad :-
1. Base – Tapak
Daun salad hijau selalunya dijadikan sebagai tapak.
Ia berfungsi membantu mengumpul bahan-bahan salad yang bersaiz kecil.
2. Body /
Underline – Bahan isi
Bahan utama yang terbahagi kepada beberapa bahagian
seperti jadual dibawah:
Penyediaan Isi Salad
Salad
hijau
(Greensalad)
|
Ø Bahan
utama, daun salad mestilah segar dan rangup.
Ø Dipecahkan
kepada dua (2) bahagian :-
a) Tossed.
§ Tossed
salad digaul dengan dressing. Salad dari sayuran berdaun seperti lettuce. Di
hidang segar dan mentah. Boleh juga di hiasi dengan buahan atau pun keju.
§ Dressing
yang sesuai adalah berasaskan vinaigrette atau dressing berasaskan
mayonnaise. Dressing hanya boleh digaulkan ke dalam salad ketika sedia di
hidangkan untuk mengelakkan salad dari cepat layu.
b) Composed
salad
§ Green salad yang di susun mengikut
struktur salad. Dressing
tidak digaulkan bersama salad sebaliknya dituang di atas salad.
|
Salad
Sayuran
|
Ø Selain
dari sayuran berdaun, timun, celery dan lobak merah yang di hidangkan mentah
manakala asparagus dan artichoke dimasak.
|
Salad
Bermasak (Bound Salad / Coumpound Salad)
|
Ø Bahan
utama bagi salad ialah makanan bermasak seperti daging, ayam, ikan, telur
atau produk berkanji seperti pasta.
Ø Kebiasannya
salad ini digaulkan dengan sos pekat seperti mayonnaise dan vinaigrette.
|
Salad
Kombinasi
|
Ø Bahannya
terdiri daripada berbagai-bagai kombinasi tetapi bahan yang berbeza.
|
3. Garnishing – Bahan hiasan
Memberi tarikan kepada mata pelanggan. Bahan yang digunakan tidak perlu terlalu mahal mendominasikan cukup sekadar menambah daya tarikan kepada salad itu. Hiasannya biarlah ringkas dan praktikal.
Contoh Hiasan Untuk Salad
Buah-buahan
|
Ulas buah-buahan
sitrus seperti ulas limau mandarin, hirisan epal, apricot dan kismis.
|
Keju
|
Keju yang
disagat seperti parmesan dan ada yang dipotong julienne.
|
Kekacang
|
Dipanggang,
disalai dan dimaniskan. Semua jenis kacang yang sesuai untuk hiasan.
|
Daging, ayam, karangan laut dan ikan
|
Dipotong
kiub atau dihiris. Ia boleh di bakar. Untuk karangan laut ia boleh di cincang
dan di tabur di atas salad.
|
4. Dressing
Dressing salad ialah cecair atau separuh cacair yang
digunakan untuk menambah rasa pada salad. Vinaigrette merupakan emulsi
sementara minyak dan cuka pada nisbah 3:1. Tiga bahagian minyak dan satu
bahagian cuka. Dressing juga dikenali sebagai sos sejuk, berfungsi menambah
perisa, melembabkan serta memperkayakan salad. Berikut contoh dressing yang sesuai di hidang
bersama salad tertentu.
Kombinasi Salad Dressing
SALAD
|
DRESSING
|
Bahan utama ialah lettuce iceberg, romaine, escarole dan endive
kerinting.
|
Vinaigrette yang berasaskan minyak sayuran dan cuka.
|
Bahan utama merupakan sayuran berdaun yang lembut seperti lettuce dan
salad air.
|
Vinaigrette yang berasaskan minyak kacang dan cuka balsamic.
|
Bahan utama merupkan sayuran berdaun keras seperti kubis, iceberg dan
romaine.
|
Dressing berasaskan mayonnaise.
|
No comments:
Post a Comment