Tuesday, April 26, 2016

Asas Pengendalian dan Penyediaan Bahan serta Stesen Kerja Dapur

Basic of Food Handling and Preparation

                    i.          Langkah Kerja 1
a.     Mencari menu yang bersesuaian
b.     Menyediakan kertas resepi yang lengkap.
c. Menyenaraikan bahan-bahan yang hendak digunakan di dalam   order form (Bahan basah/bahan  kering)
d.     Selepas itu, menyerahkan kepada pengajar untuk dibuat semakan      sebelum        diserahkan kepada pembekal.

                    ii.        Langkah Kerja 2
a.     Menyediakan senarai barang yang telah dipesan.
b.     Sediakan troli dan alat penimbang dibawa ke receiving area.
c.    Tandakan barang yang sampai. Pastikan barang sampai mengikut kuantiti yang dipesan.
d.  Periksa bahan mentah basah (tidak busuk, tidak layu, cukup kuantiti, segar).
e.     Periksa bahan kering (tin tidak kemek, tarikh tidak luput, botol tidak pecah).
f.       Barang yang rosak perlu dipulangkan balik kepada pembekal.
g.     Semak semula bahan-bahan yang dipesan.

                   iii.        Langkah Kerja 3
a.   Simpan barang yang baru diterima dengan baik. Pastikan disimpan di dalam bekas dan tempat yang bersesuaian.
b.   Bahan mentah seperti daging, ayam dan sayur-sayuran perlu disimpan pada suhu dan tempat yang betul untuk tahan lama (chiller/freezer).

c.    Penyimpanan dan penggunaan barang mestilah menggunakan sistem FIFO / LIFO.


General Hygiene, Safety and Cleanliness Guidelines of Work Area


1.1         Lantai haruslah :
a.    Sentiasa bersih
b.    Bersih dari tumpahan cecair
c.    Permukaan lantai baik


1.2         Rak perlulah :
a.    Sentiasa bersih dan susunan makanan perlulah teratur.
b.    Bahan diatasnya tidak melebihi muatan.

1.3         Bahan pencuci haruslah :
a.    Jauhkan dari bahan makanan.
b.    Pastikan bahan pencuci yang kuat/merbahaya dilabelkan serta perlu disimpan dengan baik.

1.4         Pintu, sisip angin perlu sentiasa ditutup bagi mengelakkan burung memasuki ke dalamnya.

1.5         Perkakasan / peralatan haruslah :
a.    Sentiasa bersih.
b.    Simpan ditempat yang selamat dan sesuai.

1.6         Kawasan luar stor perlulah sentiasa bersih.
1.7         Pastikan semua tong sampah sentiasa bertutup.
1.8         Semua kotak kosong yang masih boleh digunakan mesti di simpan dengan baik.
1.9         Sampah sarap perlulah dibuang dengan segera.

No comments:

Post a Comment